Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)

20 czerwca 2013, 06:41

Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.



Uśmierzanie bólu za pomocą organicznej elektroniki

13 maja 2015, 12:19

Wszczepialna pompa jonowa, która uwalnia substancję naturalnie występującą w organizmie - kwas γ-aminomasłowy (GABA) - hamuje przewodzenie sygnału bólowego. Eksperymenty prowadzono in vitro i na żywych szczurach, ale gdy już uzyskano dowód, że koncepcja w ogóle działa, w niedalekiej przyszłości będzie ją można wdrożyć u pacjentów z uszkodzeniem nerwów.


Bogaty w białko i sól obfity posiłek powoduje większą senność

22 listopada 2016, 11:43

Badania na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster) wykazały, że wyższa zawartość soli i białka w posiłku, a także jego większa objętość prowadzą do silniejszej senności i dłuższych drzemek.


Neurofilamenty: nadzieja na wczesne wykrywanie alzheimera za pomocą badania krwi

22 stycznia 2019, 11:23

Mózg zaczyna się zmieniać, a neurony ulegają powolnej degradacji na wiele lat przed pojawieniem się objawów choroby Alzheimera (ChA). Niemieccy naukowcy wykazali, że oporne na rozkład białko z surowicy można wykorzystać do wczesnego i precyzyjnego monitorowania postępów ChA.


Precyzyjna głęboka stymulacja neuronów bez implantu to łatwiejsze leczenie padaczki czy Parkinsona

8 czerwca 2021, 10:06

Zaburzenia neurologiczne, jak choroba Parkinsona czy epilepsja, są częściowo leczone poprzez głęboką stymulację mózgu. Jednak taka metoda wymaga chirurgicznego wszczepienia implantów. Naukowcy z Washington University poinformowali o opracowaniu nowej techniki precyzyjnego stymulowania wybranych obszarów mózgu za pomocą ultradźwięków.


Estrogeny hamują apetyt

6 stycznia 2007, 11:49

Nowe studium naukowców z Yale School of Medicine wykazało, że estrogen reguluje metabolizm mózgu podobnie jak hormon leptyna. Leptyna jest wytwarzana przez komórki tłuszczowe, które w ten sposób przekazują podwzgórzu wiadomość dotyczącą stopnia odczuwanego głodu.


Mózg i tak wie, co dobre

27 marca 2008, 11:41

Zazwyczaj mówi się, że dysponujemy 5 zmysłami: wzrokiem, słuchem, dotykiem, węchem i smakiem. Na łamach najnowszego numeru pisma Neuron badacze donoszą jednak o kolejnej odkrytej umiejętności: zdolności wykrywania kalorii bez uciekania się do pomocy kubków smakowych.


Skan mózgu za pomocą fMRI

Alzheimer powstrzymany przez naturalne białko

10 lutego 2009, 03:21

Białko występujące naturalnie w mózgach ssaków jest w stanie ograniczyć, a nawet całkowicie zatrzymać wzrost choroby Alzheimera - dowodzą badacze z Uniwerystetu Kalifornijskiego. O ich odkryciu informuje czasopismo Nature Medicine.


Rozszyfrowano migrenowy światłowstręt

12 stycznia 2010, 00:16

Jednym z objawów często spotykanych u osób cierpiących na migrenę jest pojawienie się lub wzmocnienie bólu głowy w reakcji na światło. Co ciekawe jednak, ten sam symptom pojawia się często także u... niewidomych. Dlaczego tak się dzieje, wyjaśniają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.


Składnik soi lekiem na rzadką chorobę

3 grudnia 2010, 10:51

Genisteina, izoflawonoid występujący m.in. w soi, wydaje się skutecznym lekiem na rzadką chorobę genetyczną należącą do lizosomalnych chorób spichrzeniowych, a mianowicie na zespół Sanfilippo, inaczej mukopolisacharydozę III (MPS III).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy